Добре дошли в официалния сайт на село Ветрен дол

Флора

Във Ветрен дол съществуват много интересни биологични видове. Това се дължи както на наличието на планина, така и на влажните зони в северният край на селището.

Макар и не добре проучена, според ботаниците планината Родопи е дала убежище на повече от 2000 вида висши растения, факт който я нарежда сред най-богатите на висши растения европейски планини. 15 от тези видове са съименници на планината и се срещат само тук, а десетки други т.н.реликти са останали от минали геоложки епохи, което ги прави изключително интересни за науката.

В местностите около Ветрен дол може да срещнете уникална колекция от растителни видове. Сред тях са и не малко защитени растения, като Гръцка ведрица, Обиновена съсънка, Горска орхидея и други.

На следващия линк имате достъп до pdf файл с наименованията и снимки на всички 127 растителни видове, които се срещат в дивата флора на с.Ветрен дол. Файлът и цялата информация по темата са подготвени от Дафинка Грозданова. Последното обновяване на файла е от 2022 година.

Списък с флората на Ветрен дол - разгледайте тук.